Vidíš to, čo ja? Vidím to, čo ty?

všetko je o uhle pohľadu

Už sa vám niekedy stalo, že ste sa s niekým pozerali na ten istý obraz, alebo ste boli svedkami tej istej situácie, ale vaše názory na to, čo vidíte sa odlišovali? Čo bolo ďalej? Diskutovali ste alebo došlo na ráznejšiu výmenu názorov? 

Takéto situácie sú bežné, či už v práci alebo v našom bežnom živote. Je fajn nazrieť hlbšie, tak to skúsme spolu 🤝.

Pri bežnom dennom zhone a všetkých povinnostiach, ktoré máme, si ani neuvedomujeme, že naše vnímanie reality nie je absolútne a záväzné pre všetkých. To ako vnímame našu realitu je ovplyvnené len nami, našimi emóciami, presvedčeniami, skúsenosťami, či hodnotovým nastavením. To, čo vidím ja, nemusí byť to isté, čo vidíš ty. I keď je pred nami jeden obraz a podmienky, za ktorých naň pozeráme sú identické. Tie rozdiely vychádzajú z nášho vnútra. Do interpretácie obrazu totiž vkladáme seba a naše vnímanie „sveta“🌏.

Pritom svet je tak nádherne rozmanitý, tak pestrý, plný zaujímavých ľudí a výnimočných situácií. Preto by bolo veľmi fádne až smutné, keby sme na všetko mali len jeden pohľad a jeden názor. Tým by sme predsa rozmanitosť sveta úplne zničili. Ale tak to nie je! Koľko ľudí, toľko chutí, pri našom blogu, koľko ľudí, toľko názorov a pohľadov na svet 😊 

Rozdielnosti názorov sa nevyhneme, tak ako s ňou zaobchádzať? Je pre nás rozdielnosť názorov podnetná, či je naopak zdrojom konfliktov? 🤔

Rozdiely v našich pohľadoch a názoroch nám umožňujú vidieť veci z rôznych uhlov, čo vieme krásne využiť v náš prospech a vyskladať si komplexnejší „obrázok“ na danú tému. Zároveň sa ale môže stať, že sa pozabudneme a ten náš jedinečný pohľad bude zdrojom pre nepochopenie, v horšom vyústi do konfliktu. 

Že to nechcete? Rozumieme 😉

Je dôležité otvoriť svoju myseľ, prijať fakt, že ľudia majú odlišné názory a perspektívy. Čím viac sa nám to podarí, tým menšia bude naša frustrácia a pocit zlyhania. Budeme pripravení vnímať nové pohľady, učiť sa od iných a tým pracovať na svojom raste. Diskusie budú obohacujúce, budú zdrojom nových informácií a nových kontaktov 🎯.

Naša schopnosť vidieť svet z rôznych perspektív nám dáva výhodu v lepšom porozumení iných. A viete čo je najlepšie. Že porozumením iných získate aj lepšie nastavenie seba samých a svoje vlastné vnútorné porozumenie. Vnútorný a vonkajší svet sa začnú harmonicky dopĺňať, .... aj so všetkými tými krásnymi rozmanitosťami. 

Keď chceš, ale nevieš ako začať
zopár užitočných tipov pre teba ⬇️