Sviatok všetkých svätých

s láskou v srdci

V tento deň prežívame zmiešané emócie – na jednej strane smútok a prázdno, na strane druhej hlboká vďačnosť za všetok spoločný čas, ktorý nám bol dopriaty ⌛️.

Tento deň, možno viac ako po iné dni, sú naše srdcia plné nostalgie a krásnych spomienok na tých, ktorí tu už s nami nemôžu byť.

Ešte som len na začiatku písania a spomienky v mojej hlave sa začali rojiť ako huby po daždi. A viete čo? Prichytila som sa ako sa tu usmievam na monitor. Áno, usmievam sa, lebo mi naskakujú mnohé milé okamihy, ktoré sa mi silno vryli do pamäti. Čo je zaujímavé - zisťujem, že tie okamihy vlastne neboli ničím extra výnimočné. V podstate také „bežné“ momenty. Ich výnimočnosť však spočíva v inom. Nejde až tak o to, čo sa dialo, ale s kým sa to dialo. Ako veľmi silné puto nás spojovalo a emócie, ktoré som pri tom prežívala 🫶.

Každá, nám blízka osoba, s ktorou sme mali šťastie prežiť spoločný čas, nám tu zanechala vzácne dary – lásku, múdrosť a inšpiráciu. Ich prítomnosť bola pre nás obohacujúca a formujúca. Dnes si uvedomujeme, že im vďačíme za to, kým sme. Zároveň nám spomienka na nich pripomína krehkosť života a fakt, že treba každý deň prežívať naplno. Užívať si aj tie „bežné“ okamihy, vážiť si každý úsmev a čas prežitý v zdraví a bezpečí. Ich odkaz žije aj naďalej v nás. V ťažkých okamihoch nám pomáha rozhodovať sa, predstavujeme si, čo by nám asi poradili, keby tu ešte boli s nami. 

Zapálenie sviečky za zosnulých je krásny a symbolický spôsob, ako si pripomenúť a uctiť ich pamiatku. Táto tradícia má hlboký význam a je zakorenená nielen u nás, ale vo viacerých kultúrach a náboženstvách po celom svete.  Sviečka symbolizuje svetlo a nádej v temnote. Zapálením sviečky na pamiatku zosnulých vyjadrujeme vieru a ich lásku môžeme vnímať ako svetlo, ktoré nás vedie a ochraňuje. Vytvárame pomyselný most medzi ich svetom a tým našim. Zapálenie sviečky môže mať aj terapeutický rozmer ako sa vyrovnať so stratou. Umožňuje nám nájsť pokoj a uisťuje nás, že aj keď už nie sme fyzicky spolu, spomienky na nich sú v nás stále živé 🕯. 

Akákoľvek spomienka v našom srdci je spôsobom ako si uctiť život a odkaz našich drahých zosnulých, ktorý nám zanechali. V ich pamiatke budeme žiť život naplno, s láskou, úctou a vďačnosťou 💗🙏.

váš inBALANCE tím

Vidíš to, čo ja? Vidím to, čo ty?
všetko je o uhle pohľadu