Success story podnikateľa Martina

rozširovanie podnikania

Tento blog venujeme nášmu stálemu klientovi a priateľovi Martinovi, ktorý nám udelil svoj súhlas s jeho zverejnením. Martin, veľmi pekne ďakujeme a sme presvedčení, že inšpiruješ v biznise aj iných kolegov 😉

Poďme pekne od začiatku.

Martin je podnikateľ so stabilnou firmou v oblasti poskytovania IT služieb, etablovanou na domácom trhu. Jeho firma patrí k stredne veľkým firmám s potenciálom na rozširovanie. Všetko je zabehnuté, firma má svoje procesy, štruktúru a vo vnútri panujú ozaj kolegiálne vzťahy, ktoré by ocenil nejeden IT-čkár. 

Možno by sme si mohli povedať, že poďme si po rokoch driny užívať, ale to nie je Maťov prípad. Má recht – netreba zaspať na vavrínoch, pretože trh sa dynamicky mení a v IT oblasti to platí x-násobne. Preto sa ohliadal po nových možnostiach. Priberanie nových klientov na domácom trhu považuje za nutnosť, ale expandovať do zahraničia, to by bola pecka.

Nápad super, predstava ako by to malo na konci vyzerať je jasná, ale čo medzi tým? 

Ako sa prepracovať od nápadu až k veľkej zákazke do zahraničia? Ako pri tom neohroziť existujúci biznis? Ako eliminovať riziká s tým spojené? 

Hmmmm, trošku veľa otázok a každá odborná skúsenosť vítaná. 

Poznáme sa dlhšiu dobu, takže to bola naša výhoda a súčasne je to odpoveď na otázku ako sa Maťo dostal k spolupráci s inBALANCE.

Spolu s Marianom nejeden raz diskutovali pracovné záležitosti a tak si opäť oprášili vzťah mentor-mentee s prvkami koučingu. Tento zaujímavý model bol jednoznačne najlepšou voľbou šitou priamo pre potreby klienta 😊.

Expanzia do zahraničia je odvážny krok, ktorý si vyžaduje precízne plánovanie a neľahké strategické rozhodnutia. Úvodná analýza existujúcej situácie im ukázala možnosti, ktorý trh by bol pre expanziu najperspektívnejší. Maťo napriek tomu vyjadril niekoľko pochybností, ktoré ho brzdili v ďalšom otvorenom uvažovaní. Ale prekážky sú tu na to, aby sme ich vyriešili a mohli pokračovať ďalej. Marian je dostatočne skúsený na to, aby správnymi otázkami otváral Maťovu myseľ a uvoľňoval mu priestor na vytváranie konkrétnych krokov. Jedným z míľnikom na ceste bolo prijať rozhodnutia týkajúce sa marketingovej stratégie, ktoré by upravili služby presne pre potreby daného trhu. 

Nasledovala mravenčia sales práca = bola radosť sledovať dvoch bývalých „salesov“ ako sa opäť raz dostali do svojho živlu 😊.

Každé jedno sedenie bolo doslova nabité otázkami-odpoveďami, plánmi, diagramami, štatistickými tabuľkami, či grafmi. Páni makali ako draci, rozdávali sa domáce úlohy a to všetko sa OPLATILO!!!!

Firma si začala raziť svoju cestu, postupne nachádzať svoje zahraničné „publikum“ a písať novú históriu. Nič nie je bez prekážok a drobných zakolísaní, ale nevzdali to a Maťo je dnes hrdým majiteľom firmy s medzinárodnou pôsobnosťou. 


Prečo je Maťo a jeho podnikateľský príbeh taký inšpiratívny?

  • lebo si triezvo vyhodnotil situáciu a požiadal o odborné konzultácie mentora z IT
  • na svojej vízii tvrdo pracoval
  • bol trpezlivý a vytrvalý
  • nevzdával sa ani keď sa vyskytli prekážky
  • bol odvážny a pripravený zariskovať (samozrejme po zrelom uvážení)
  • napriek veľkému vypätiu si zachoval ľudskú tvár a jeho kolegovia na ňom nepostrehli žiadne zmeny 

Aby sme to nijako nezakríkli, budeme mu silno držať palce, sledovať jeho úspech a pri opätovnom požiadaní znovu radi pomôžeme. Sme hrdí na jeho úspechy a teší nás, že sme svojou troškou pomohli.

 

V prípade otázok a záujmu o spoluprácu, sme tu pre vás!

váš inBALANCE tím

******************

www.inbalance.sk

business & life coaching (ICF, SAKo)

mentoring

odbornosť, dôvera, empatia, rešpekt

“Rovnováha nie je niečo, čo nájdeš, ale niečo, čo si vytvoríš”


Sviatok všetkých svätých
s láskou v srdci