Rozvíjanie potenciálu u teenagerov

koučing na ceste dospievania

Rozvoj potenciálu, odkrývanie silných stránok, sebarozvoj a napredovanie je cieľom každého koučingu. 

Prečo sa teda ideme zamerať konkrétne na teenagerov?

Pomáhať mladým ľuďom prostredníctvom koučingu považujeme za obzvlášť prínosné a zatiaľ príliš nevyužívané. Poďme sa spolu pozrieť na dôvody, ktoré by nás mali presvedčiť o opodstatnenosti takéhoto vzťahu.

 

Teenageri už dávno nie sú deti, ale zatiaľ ani dospelí. Stoja na prahu dospelosti, čelia mnohým výzvam, vnútornému zmätku a tlakom svojho okolia. Sami si uvedomujú, že zostať dieťaťom sa nedá večne, že raz budú musieť prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia a nespoliehať sa donekonečna na ochranné krídla svojich rodičov. V takýchto okamihoch môže byť koučing cenným nástrojom, ktorý im pomôže zorientovať sa, porozumieť sebe samému a objaviť svoje vnútorné sily.

Koučovacie sedenia im poskytujú dôverný priestor s prvkami anonymity. Nepociťujú tlak a ostych, že sa rozprávajú s rodičmi i keď s nimi majú nadštandardný priateľský vzťah. Určite sa nájdu veci, myšlienky, úvahy, ktoré sa im ľahšie riešia s niekým „neutrálnym“. Na to je rola kouča ako stvorená 

Jedným z hlavných prínosov koučingu pre teenagerov je pomáhať im objaviť ich záujmy. Mnohí mladí ľudia majú talenty a zručnosti, ktoré zatiaľ nestihli objaviť. Kouč ich otázkami vedie k premýšľaniu nad sebou, nad tým čo chcú alebo naopak, čo nechcú. Otázky môžu pôsobiť ako inšpirácia pre budúce rozhodnutia. 

V období dospievania sú hneď dvakrát vystavení veľkému rozhodnutiu ohľadne výberu školy.

Prvýkrát pri výbere strednej školy a následne po jej ukončení, pri výbere vysokej školy alebo povolania. Ako dospeláci a rodičia vieme, že to vôbec nie je jednoduché – ani pre nich a ani pre nás.

 

Okrem rozvoja a objavenia svojho potenciálu je koučing výborným nástrojom pre vyrovnávanie sa so stresom, napätím a tlakom. Pomáha im nájsť ideálne spôsoby ako sa vyrovnať s vypätými situáciami, kladie základy správnym „soft skills“, ktoré neskôr v dospelosti zúžitkujú. Plánovanie času, komunikačné zručnosti, adekvátne reakcie na najrôznejšie situácie,.....

 

Preto vieme koučing u teenagerov považovať za investíciu do budúcnosti. A nielen ich osobnej, ale celospoločenskej budúcnosti. Mladí ľudia, ktorí sú si vedomí svojich schopností a zručností, majú veľký potenciál stať sa aktívnymi a produktívnymi členmi spoločnosti. Pomôžeme im dospieť v sebavedomých (zdravo-sebavedomých), cieľavedomých a kreatívnych dospelákov.

Radi pomôžeme teenagerom, a tým aj ich rodičom, na ceste dospievania. 

V prípade otázok a záujmu o spoluprácu, sme tu pre vás!

váš inBALANCE tím 

******************

www.inbalance.sk

business & life coaching (ICF, SAKo)

mentoring

odbornosť, dôvera, empatia, rešpekt

“Rovnováha nie je niečo, čo nájdeš, ale niečo, čo si vytvoríš”


Success story podnikateľa Martina
rozširovanie podnikania