Je hľadanie niečoho VIAC darom, či prekliatím?

Neustále hľadanie šťastia alebo "pod lampou býva najväčšia tma"

Je to také ľudské , prirodzené a väčšine z nás dôverne známe. 

Niekedy náš „chtíč“ zostane nevyslovený, iba nám pekne potichu nahlodáva myseľ, inokedy svoje potreby prezentujeme nahlas a verejne. V mnohých prípadoch si tým vytvárame určitý záväzok, ktorý nás poháňa vpred ešte viac.

Na veci, ktoré máme a ktoré nás obklopujú, máme často zvláštny pohľad. Neustále túžime po niečom viac, či už je to lepší domov, nové auto, úžasná dovolenka, skvelá kariéra. Túžime po väčšom šťastí (aspoň takto to pomenúvame), ale zároveň trpíme akousi selektívnou slepotou. Prehliadame totiž čosi veľmi podstatné, a to je všetko to, čo už máme TERAZ.

Prečo sa to deje? Prečo je ľudská povaha taká, že stále hľadá niečo viac a nepociťuje spokojnosť s tým, čo už dosiahla?

Odpovedí je určite veľa. Každý človek je iný, jedinečný a také sú aj jeho potreby a túžby. Ale asi najpravdepodobnejšou odpoveďou by bolo, že sme hladní – hladní po raste, napredovaní a neustálom zlepšovaní sa. Je to časť našej podstaty, že sa chceme učiť nové veci, zlepšovať sa a dosahovať stále nové úspechy. Je to taký náš hnací motor, ktorý nás motivuje a posúva vpred. 

Zatiaľ fajn, pozitívne a inšpiratívne. Čo ty na to? A teraz príde to ALE, ktoré oprávnene očakávame.

ALE, tento hlad po zdokonaľovaní môže prirodzene viesť k nedostatku spokojnosti s tým, čo sme už získali. Nie o rok, nie o dva, ale tu a teraz! Zabúdame na to, že skutočné šťastie často tkvie v absolútnej jednoduchosti (vecí ale aj okamihov), ktoré už vo svojom živote máme.

Zrejme by sme neboli úplne fér, keby sme tvrdili, že tento spôsob myslenia má na svedomí len naša podstata. Nejaký „kód“ tam isto je, ale nemalou mierou sa na našom zmýšľaní podpisuje aj konzumný spôsob života, ktorý je pre túto dobu charakteristický. Na každom rohu sa potkýname o reklamy, ktoré nás presviedčajú, že vrchol šťastia dosiahneme, ak si kúpime nové auto, alebo pôjdeme na exotickú dovolenku. Tento tlak môže viesť k tomu, že nevedomky podceňujem to, čo máme a neustále prahneme po niečom „lepšom“.

Konzum je ako ten diablik, ktorý ti sedí na ramene, našepkáva ti, pokúša tvoje hodnoty a pevnú vôľu 😊. 

A čo si myslíš o neistote? Akú rolu zohráva neistota v našom hľadaní šťastia?

Zrejme väčšiu ako by sme si kedy mysleli.

Neistota je prirodzenou súčasťou nášho života. Vždy bola a vždy tu aj bude. Niekde ju pociťujeme menej, inde zase intenzívnejšie. A každý s ňou bojujeme po svojom. Hľadanie niečoho viac môže byť však aj spôsobom ako sa snažíme neistote vyhnúť, čo najviac ju eliminovať a zabezpečiť si čo najpevnejšiu budúcnosť. Tento strach z neistoty nás však často odvádza od prítomného okamihu a bráni nám plne si užívať dosiahnuté benefity.

Je čas zamyslieť sa, položiť si pár trefných otázok, aby sme zistili ako to máme vo svojom živote. Je čas začať si viac ceniť to, čo už máme a naučiť sa nachádzať šťastie v prítomnom okamihu. Možno hľadáme „niečo viac“, ale to „viac“ tu už jeeeeee! 

Len ho musíme objaviť vo svojom vnútri a prítomnom čase. Nastavme si tú pomyselnú lampu tak, aby nám svietila nielen na cestu do budúcnosti, ale aby bola rovnako dobre osvetlená aj naša prítomnosť. 

Buďme vďační, užívajme si, a áno, aj plánujme, zdokonaľujme sa, napredujme, makajme na sebe .... len nezabúdajme ŽIŤ. 

Možno práve týmto spôsobom budeme schopní objaviť skutočné a trvalé šťastie v našich životoch. Veď život je ten najväčší dar aký sme kedy dostali! 

tvoj inBALANCE tím

******************

www.inbalance.sk

🌟 business & life coaching (ICF, SAKo)
🌟 mentoring
🌟 odbornosť, dôvera, empatia, rešpekt

“Rovnováha nie je niečo, čo nájdeš,
ale niečo, čo si vytvoríš” 🫶⚖️


Success story šikovnej manažérky Katky
zmena je život